Marinetorvet | Garmin | Lowrance | Furuno | Eagle | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om Fishfinder.dk    
 

Side-/Structure Scan

Side- eller Structure scan (herefter blot Side Scan) er en teknologi som bliver brugt til at scanne et større område af havbunden.

Ved hjælp af en speciel transducer med flere keramiske elementer udsendes impulser ud til siden. Når disse reflekteres kan instrumentet tegne et næsten fotografisk billede af havbunden.
VragSkærmbillede fra Side Scan af vrag på havbunden.Ved Side Scan udsendes impulserne ud til siderne.

Kraftige og svage ekkoer

Et kraftigt ekko tegnes i lyse farver, mens objekter som tilbagekaster et svagt ekko vil vises med mørkere farver. Skygger, dvs. områder som blokeres af objekter i vandet vil aftegnes med sort. Således får man et slags 3-billede.

 
Side scan af en undersøisk vulkan (på venstre side af båden). Vulkanens højre side giver et kraftigt ekko som tegnes med hvidt, mens vulkanens skyggeside (det som transduceren ikke kan se) vises med sort.

Hvad kan man se på en Side Scanner?

Side Scanners er fantastiske til at vise detaljerede bundforhold. Vrag, træer, sten og andre objekter som ligger på bunden tegnes yderst imponerende.
 
Hvor Side Scanner teknologien er revolutionerende i forhold til at vise bundforhold er den ikke noget specielt til at vise fisk. Stimer og enkelte fisk vises, men det kan være vanskelig at afgøre hvor i vandsøjlen de befinder sig og dermed også hvor langt til siderne som de står. Dette skal ses i lyset af at Side Scanneren er et supplement til den almindelige Fishfinder og ikke en erstatning derfor.

 
Side Scan giver en nøjagtig visning af objekter på bunden.

Instrumenter med Side Scan

Indtil videre er det stort set kun større kombinationsinstrumenter som understøtter Side Scan.

Humminbird var blandt de første til at udvikle teknologien til lystbådsmarkedet og tilbyder flere kombinerede GPS søkortplottere/Fishinders med indbygget Side Scan lige fra mindre 5” skærme til store 10,4 netværksinstrumenter .

Lowrance introducerede i 2009 deres bud på en Side Scanner (Lowrance kalder deres Structure Scan). Lowrance indbygger ikke Structure Scan i instrumenter, men tilbyder en Black Box inkl. transducer som kan tilsluttes alle instrumenterne i deres HD-serie.


Humminbird 1197c SI Combo med Side Scanner og Lowrance HDS10 med tilsluttet Structure Scan.

Generelt om Side Scan

Side Scan kan dække et område op til 140 meter fra side til side.
Side Scan virker på dybder op til ca. 50 meter.
Side Scan transduceren skal monteres på agterspejlet (kan ikke monteres indvendigt)
Side Scan virker bedst med hastigheder mellem 2 og 5 knob.

Annoncer


Webdesign: CMS Danmark