Marinetorvet | Garmin | Lowrance | Furuno | Eagle | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om Fishfinder.dk    

Transducer

Transduceren er selve senderen eller svingeren som den ofte kaldes. En transducer placeres under vandlinien og udsender de lydbølger som Fishfinderen omsætter til et læseligt billede.

Der findes flere forskellige typer af transducere som gennemgås nedenfor. Det er vigtigt at man vælger en transducer som passer til fishfinderen, båden og ens behov. Det svarer lidt til at vælge højtalere til et musikanlæg – vælger man for små højtalere udnytter man ikke anlæggets kapacitet og vælger man for store højtalere betaler man for noget man aldrig kommer til at bruge.


De vigtigste faktorer er følgende:
1. Hvor på båden er det muligt at montere transduceren (hækmontering, gennemboring, indvendigt)?
Til mindre motordrevede fartøjer vil man ofte vælge en hækmonteret transducer, til sejlskibe bør man vælge en transducer til gennemboring eller til indvendig montering, mens man til træskibe skal anvende en bronzetransducer.

2. Matcher transducerens sendestyrke Fishfinderens?
Sendestyrken i transduceren bør ikke være mindre end det som Fishfinderen kan sende med.

3. Matcher transducerens frekvens Fishfinderens?
Hvis Fishfinderen kan sende med dobelt-frekvens skal transduceren også understøtte dette. Det samme gælder for dobbelt stråle.

 

Hæktransducer     Hækmonteret transducer

Mange Fishfinders (specielt billigere instrumenter) leveres som standard med en hækmonteret transducer.
- let at installere
- Bedst til planende både under 8 meter.

Transduceren monteres parallelt med bunden af agterspejlet således at den stikker ca. 3 mm. under glasfiberskrog og ca. 1 cm. under aluminiumskrog.
Transducer hækmontering
Montering af hæktransducer. Kilde Garmin.

 

Gennemført transducer     Gennemført transducer

En transducer til skroggennemføring anses for at give den bedste ydelse. Transduceren skal monteres så der sendes vertikalt, dvs. den må ikke sidde på skrå ud fra skroget. Såfremt at skroget har en hældning på over 10 grader kan man benytte Faring blokke af træ eller plastic for at den vertikale position opnås. På mange nyere både er der forberedt gennemføring til transducer.
- Bedste ydelse
- Monteres gennem bunden af båden
- Bedste valg for deplacementbåde med spids hæk
- Placeres altid foran propel, ror, køl eller andet som kan give turbulens

 

Indvendig transducer     Indvendigt monteret transducer

En transducer kan monteres indvendigt i skroget såfremt skroget består af massivt glasfiber uden luftbobler, laminat, fyldstof eller dødt luftrum. Transduceren skal placeres i et område med turbulensfrit vand ved alle omstændigheder. Mange moderne skrog har en dedikeret plads til montering af indvendig transducer.

Til instrumenter fra nogle producenter – bl.a. Garmin - er der mulighed for at tilkøbe en transducer som er beregnet til indvendig montering. Disse transducere er fremstillet således at der ved monteringen tages højde for skrogets hældning.

Det er også muligt at lave en indvendig montering i Epoxy af transducere til hækmontering og skroggennemføring.

 

Bronze transducer     Bronze transducer

Bronzetransducere har som ofte en højere ydelse end tilsvarende transducere af plastic. Disse er generelt af typen skroggennemførte transducere og benyttes specielt til træbåde, hvor der er risiko for at træet giver sig og dermed beskadiger de mere skrøbelige plastictransducere.

 

Transducer med fart- og temperaturmåling     Transducer med fart- og temperaturmåling

Hækmonterede transducere kan fås med indbygget fartmåler. Dette er et lille hjul om er placeret for enden af transduceren. Disse transducere passer til fishfindes hvor transducer- og strømkabel ikke er bygget samme, dvs. til de fleste mellemklasse fishfindes og opefter.

Farttransduceren findes også i en ”stand alone” version som placeres for sig selv på agterspejlet.
Næsten alle transducere har indbygget temperaturmåler.

 Airmar P66
Airmar P66 med indbygget fartmåler - til bl.a. Garmin og Furuno fishfinder

 

Transducer til Side-/Structure Scan     Transducer til Side-/Structure Scan

Til fishfinders med side- eller structure scan skal anvendes specielle transducere. Disse har et aflangt udseende og fås indtil videre kun som hækmonterede. Instrumentet eller modulet med side- og structurescan leveres typisk inkl. specialtransducer.

 

Transducer til el motorer     Transducer til montering på el-motor

En transducer kan om ønsket monteres på en elmotors motorhus. Dette kan være en fordelagtig montering på mindre både hvor det ikke er muligt at lave en fast montering. Til bl.a. Humminbird Fishfinders kan man anskaffe transducer med monteringsbeslag til elmotor, men også almindelige transducere til hækmontering kan let fastgøres til elmotoren med et spændebånd.

 Transducer monteret på elmotor
Transducer monteret på elmotor

 

Transportable transducere     Transportable transducere

Det bedste resultat opnås altid ved at lave en fast installation af transduceren. Såfremt dette ikke er muligt kan man vælge at anvende en såkaldt transducer-pole. Denne monteres på agterstavnen og ved brug vippes transduceren ned i vandet.
 
Der findes også transducere som fastgøres til skroget med en sugekop. Disse kan kun benyttes på glasfiber og aluminiumsbåde og kun ved lav fart.


 Transducer med sugekop
Transducer med sugekop og tippestang
Annoncer


Webdesign: CMS Danmark